Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu „Vím, co jím“ radí, jak vybrat ty správné tuky.
Tuky jsou jednou ze tří základních živin. „Ve stravě západního člověka by měly tvořit zhruba 30 procent z denního příjmu energie, což je asi 70 gramů tuku,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Podle doporučení odborníků bychom měli konzumovat třetinu tuků nasycených a dvě třetiny nenasycených.
„Tuky s převahou nasycených mastných kyselin najdeme převážně v živočišných produktech. Například v tučném mase, uzeninách, sádle, másle, ale třeba i v sýrech či masných výrobcích. Své zástupce mají ale také v rostlinné říši. Patří sem především kokosový a palmojádrový tuk,“ vysvětluje Havlíček.
Pokud tyto tuky v naší potravě převažují, jsou s nimi spojena značná zdravotní rizika. Hrozí vznik nemocí srdce a cév, nadváha a také rozvoj některých typů nádorů.
„Ale třeba máslo rozhodně nezatracujte. Sice obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, na druhou stranu mléčný tuk je velmi dobře stravitelný, takže je vhodný pro děti, sportovce a lidi, kteří jsou po nemoci. V másle najdete také poměrně bohatý zdroj v tuku rozpustných vitamínů, tedy A, D a K,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.
Ani s máslem to ale nepřehánějte. Zatímco nasycený tuk nám většinou nechybí, nenasycených mastných kyselin můžeme mít nedostatek.
Mezi nejznámější zástupce „zdravějších“ nenasycených mastných kyselin patří omega 3 a omega 6.
„Tyto nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Nicméně musí být v určitém poměru. Nadbytek omega 6 nenasycených mastných kyselin může zdravotní stav zhoršovat,“ upozorňuje Petr Havlíček.
A dodává, že typickým zástupcem omega 6 nenasycených mastných kyselin je slunečnicový olej, který bychom tedy raději měli střídat i s jinými oleji (například řepkovým či olivovým).
Omega 3 jsou zase v řepkovém oleji, majonéze, vajíčkách, lněných semínkách, tučnějších mořských, ale i sladkovodních rybách.
Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro růst a vývoj a chrání také náš kardiovaskulární systém, protože snižují hladinu celkového cholesterolu a hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Oproti tomu zvyšují hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Zdroj: ona.idnes.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz