Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

I máslo může tělu prospívat, ale šetřete s ním. Které tuky používat?

28/3

Tuky jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a jíst je musíme i při dietě. Nadměrné množství tuků sice škodí, ale pokud jich máme málo, můžeme mít zdravotní problémy. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu „Vím, co jím“ radí, jak vybrat ty správné tuky.

Tuky jsou jednou ze tří základních živin. „Ve stravě západního člověka by měly tvořit zhruba 30 procent z denního příjmu energie, což je asi 70 gramů tuku,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.

Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Podle doporučení odborníků bychom měli konzumovat třetinu tuků nasycených a dvě třetiny nenasycených.

S nasycenými šetřete

„Tuky s převahou nasycených mastných kyselin najdeme převážně v živočišných produktech. Například v tučném mase, uzeninách, sádle, másle, ale třeba i v sýrech či masných výrobcích. Své zástupce mají ale také v rostlinné říši. Patří sem především kokosový a palmojádrový tuk,“ vysvětluje Havlíček.

Pokud tyto tuky v naší potravě převažují, jsou s nimi spojena značná zdravotní rizika. Hrozí vznik nemocí srdce a cév, nadváha a také rozvoj některých typů nádorů.

„Ale třeba máslo rozhodně nezatracujte. Sice obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, na druhou stranu mléčný tuk je velmi dobře stravitelný, takže je vhodný pro děti, sportovce a lidi, kteří jsou po nemoci. V másle najdete také poměrně bohatý zdroj v tuku rozpustných vitamínů, tedy A, D a K,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani s máslem to ale nepřehánějte. Zatímco nasycený tuk nám většinou nechybí, nenasycených mastných kyselin můžeme mít nedostatek.

Slunečnicový olej používejte střídmě

Mezi nejznámější zástupce „zdravějších“ nenasycených mastných kyselin patří omega 3 a omega 6.

„Tyto nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Nicméně musí být v určitém poměru. Nadbytek omega 6 nenasycených mastných kyselin může zdravotní stav zhoršovat,“ upozorňuje Petr Havlíček.

A dodává, že typickým zástupcem omega 6 nenasycených mastných kyselin je slunečnicový olej, který bychom tedy raději měli střídat i s jinými oleji (například řepkovým či olivovým).

Omega 3 jsou zase v řepkovém oleji, majonéze, vajíčkách, lněných semínkách, tučnějších mořských, ale i sladkovodních rybách.

Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro růst a vývoj a chrání také náš kardiovaskulární systém, protože snižují hladinu celkového cholesterolu a hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Oproti tomu zvyšují hladinu prospěšného HDL cholesterolu.

Zdroj: ona.idnes.cz

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru