Dýně pro zdraví? Pak jedině Hokkaido…
Dýně Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokkaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Dýně Hokkaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, prostě na cokoliv. Je ideální i na uskladnění, v suchu vydrží běžně až do jara příštího roku a navíc ještě bude obsahovat více cukru a vitamínů.
Kalorie |
37 kcal |
Sacharidy |
8,8 g |
Tuky |
0,23 g |
Proteiny |
8,8 g |
Vláknina |
1,6 g |
Rozhodli jste se pro dýně Hokkaido ze supermarketu? Pak zkontrolujte, zda jsou pevné a sytě zbarvené, s tvrdou a hladkou slupkou. V suchém sklepě vydrží dýně Hokkaido asi půl roku a její obsah vitamínů a cukru se během skladování zvyšuje.
Před použitím dýně Hokkaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne. Při konzumaci pokrmů z dýně Hokkaido oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.
- dýně Hokkaido,
- olivový olej,
- bazalka,
- citronová šťáva,
- kari,
- sůl,
- lžíce kysané smetany.
Na olivovém oleji osmahneme na kostky nakrájené dýně Hokkaido, ochutíme kari kořením podle chuti, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Uvařené dýně Hokkaido rozmixujeme, přidáme čerstvou bazalku, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a osolíme.
- poměr dýně a brambor 1:1,
- dýně Hokkaido,
- brambory ve slupce,
- sůl,
- pepř,
- olivový olej,
- tymián,
- kysaná smetana,
- čerstvé bylinky.
Rozpůlené dýně Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na asi centimetr široké plátky, dobře omytá dýně se nemusí loupat. Na zhruba stejné kousky nakrájíme omyté brambory ve slupce. Plech potřeme olivovým olejem, přidáme kousky dýně Hokkaido a brambor, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, případně přidáme větvičku čerstvého tymiánu. Vše zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů do měkka (asi 40 minut). Hotové dýně Hokkaido s bramborami přelijeme kysanou smetanou s nadrobno nakrájenými bylinkami.
Dýně Hokkaido je opravdu skvělá plodina, kterou je možné připravovat mnoha způsoby. Další výhodou této dýně je její příznivá cena.
Zdroj: www.vitalenergy.cz
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz