Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Dýně pro zdraví

12/10

Dýně pro zdraví? Pak jedině Hokkaido…

Čím je tato dýně výjimečná?

Dýně Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokkaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Dýně Hokkaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, prostě na cokoliv. Je ideální i na uskladnění, v suchu vydrží běžně až do jara příštího roku a navíc ještě bude obsahovat více cukru a vitamínů.

Nutriční hodnoty dýně Hokkaido na 100 g:

Kalorie

37 kcal

Sacharidy

8,8 g

Tuky

0,23 g

Proteiny

8,8 g

Vláknina

1,6 g

Skladování dýně Hokkaido

Rozhodli jste se pro dýně Hokkaido ze supermarketu? Pak zkontrolujte, zda jsou pevné a sytě zbarvené, s tvrdou a hladkou slupkou. V suchém sklepě vydrží dýně Hokkaido asi půl roku a její obsah vitamínů a cukru se během skladování zvyšuje.

Dýně Hokkaido v kuchyni

Před použitím dýně Hokkaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne. Při konzumaci pokrmů z dýně Hokkaido oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.

Dýně Hokkaido – recepty

Polévka z dýně Hokkaido

Ingredience:

- dýně Hokkaido,
- olivový olej,
- bazalka,
- citronová šťáva,
- kari,
- sůl,
- lžíce kysané smetany.

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme na kostky nakrájené dýně Hokkaido, ochutíme kari kořením podle chuti, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Uvařené dýně Hokkaido rozmixujeme, přidáme čerstvou bazalku, citronovou šťávu, zakysanou smetanu a osolíme.

Pečená dýně Hokkaido s bramborami

Ingredience:

- poměr dýně a brambor 1:1,

- dýně Hokkaido,
- brambory ve slupce,
- sůl,
- pepř,
- olivový olej,
- tymián,
- kysaná smetana,
- čerstvé bylinky.

Postup:

Rozpůlené dýně Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na asi centimetr široké plátky, dobře omytá dýně se nemusí loupat. Na zhruba stejné kousky nakrájíme omyté brambory ve slupce. Plech potřeme olivovým olejem, přidáme kousky dýně Hokkaido a brambor, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem, případně přidáme větvičku čerstvého tymiánu. Vše zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 160 stupňů do měkka (asi 40 minut). Hotové dýně Hokkaido s bramborami přelijeme kysanou smetanou s nadrobno nakrájenými bylinkami.

Dýně Hokkaido je opravdu skvělá plodina, kterou je možné připravovat mnoha způsoby. Další výhodou této dýně je její příznivá cena.

 

Zdroj: www.vitalenergy.cz

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru