Nedostatek vitamínů a světla. Zima přináší únavu a náš organismus je tak náchylnější k řadě onemocnění. Pro posílení jeho obranyschopnosti nemusíme jen polykat vitamíny v pilulkách. Zdravá a vyvážená strava nám poskytuje dostatek vitamínového arzenálu i pro tuto bílou a mrazivou část roku. Přinášíme vám několik tipů, v jakých potravinách hledat pomocníky na posílení imunity či pro boj se zánětlivým onemocněním.
přezdívaný citroník severu je vynikajícím zdrojem vitamínu C, obsahuje ho až 25x víc než citrusové plody. V kombinaci s vitamínem P se navíc zvyšuje jeho působnost. Díky tomu tak dokáže zmírňovat příznaky i délku nachlazení, hojí rány či chrání proti některým formám rakoviny a srdečním nemocem. V kombinaci s vitamínem A udržuje dobrý zrak a chrání oči před šedým zákalem či zvyšuje odolnost vůči infekcím. Dále obsahuje vitamíny B, D, E, K a aminokyseliny. K dostání je ve formě šťáv, sirupů, olejů, ale i v podobě ovocné náplně do jogurtů či na pečivo.
Rakytníková ovocná náplň od Pavla Cvrčka získala pro svou výbornou chuť značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje. www.rakytnik.eu
je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik, pomáhá ničit bakterie a řadu mikroorganismů. Pravidelným užíváním medu lze účinně předcházet angínám, zánětům průdušek či horních cest dýchacích. Organismus dokáže čistit i od volných radikálů a brání tak vzniku některých druhů rakoviny, či předchází civilizačním chorobám (upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje cévy a posiluje srdce). Obsahuje vitamíny A, B, C, D, K a E a řadu minerálů – vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík či železo.
Zárukou kvalitního domácího nefalšovaného medu je značka Regionální potravina. Najděte si producenta přímo z vašeho kraje na www.regionalnipotravina.cz. V Moravskoslezském kraji například na Rodinné včelařské farmě Košec – www.vcelarstvi-kosec.cz.
Další neopomenutelné antibiotikum z přírody. Česnek obsahuje vitamíny A, B, C a minerály vápník, jód či selen. Chrání před nachlazením, pomáhá při bolestech v krku, při angínách, a celkově zlepšuje imunitu. Má příznivý vliv na zdraví cév a činnost srdce, snižuje cholesterol a reguluje krevní tlak. Navíc podporuje trávení a tím zrychluje metabolismus při trávení. Pravidelná konzumace dokáže snížit riziko některých nádorů.
Český česnek je mnohem aromatičtější než ten dovážený, proto dávejte přednost tomu od místního pěstitele. Značka Regionální potravina doporučuje Český česnek z Podkrkonoší – www.ceskydomacicesnek.cz – či Česnek z Bořitova od Jaroslava Crháka v Jihomoravském kraji.
Co je značka Regionální potravina?
Značku Regionální potravina uděluje ministr zemědělství těm nejlepším výrobkům z českých a moravských krajů. U těchto potravin si můžete být jisti kvalitou, poctivými místními surovinami i tradičním zpracováním. Více informací najdete na www.regionalnipotravina.cz.
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz