Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná, v potravě jí však přijímáme tolik, že nás dnes spíše než její nedostatek trápí její přebytek…
Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se u nás pohybuje okolo 12 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je pro dospělé doporučeno denně jen 3 až 5 gramů soli – což je jedna kávová lžička.
Sůl je důležitou součástí stravy, obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organismus potřebné. „Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludečních šťáv a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, odborná garantka Vím, co jím.
Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Nedostatek jódu může způsobovat například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.
http://www.youtube.com/watch?v=OdDN-L7otss
Nadměrné množství soli ve stravě způsobuje zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. „Vysoký příjem soli vede ke zvyšování krevního tlaku, může také přispívat ke vzniku osteoporózy, a to proto, že vede k vylučování vápníku z kostí,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. A dodává, že nadměrnému solení by se měli vyhnout i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl výrazně zvyšuje chuť k jídlu.
Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Kolik je to ale soli? „Údaj o sodíku vynásobte 2,5krát a zjistíte, kolik gramů soli výrobek obsahuje,“ radí Petr Havlíček, jak na to. Správné množství soli vám pomůže ohlídat logo Vím, co jím, které hledejte na obalech potravin.
S výběrem hodnotných potravin vám v obchodě poradí logo Vím, co jím / Vím, co piju. Kromě toho, že ohlídá množství celkové energie, garantuje i nízké množství rizikových živin, jako je přidaný cukr, sůl, nasycené tuky a trans tuky. U některých potravin zaručí i vysoké množství vlákniny. Logo jasně a přehledně deklaruje, že produkt prošel odborným posouzením a že je z hlediska nutriční vyváženosti vhodný pro zdravý životní styl. V současnosti je označeno cca 300 výrobků a další přibývají.
Zdroj: http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=803414
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz