Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku. V našem seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Bylinky se používají jen v nepatrném množství, a mají proto většinou malou výživnou hodnotu.
Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.
Důležitá přísada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.
Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů.
Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.
Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.
Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.
Aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.
Listy mnoha druhů máty se používají při vaření – například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení.
Tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.
Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.
Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku.
V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.
Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení.
Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.
Zdroj: http://www.abecedazdravi.cz/bylinky/bylinky-ve-strave
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz