Běžné nemoci

Hledej:



Zvětšit text

Bezlepková dieta: Může vám i významně uškodit

8/5

Je tu nová móda: Dodržujte bezlepkovou dietu, a budete zdraví a štíhlí. Je to pravda, nebo skutečně jen móda?

Dieta je jen pro nemocné

Pokud u nich jde o vyloučení moučných jídel ze stravy, pak to logiku má. Vědci totiž tvrdí, že tento druh potravin přispívá k obezitě víc než tuky, a když si odepřete přílohy, nutně musíte zhubnout. Jenže bezlepková dieta je pouze pro nemocné!

„Bezlepková dieta, tedy strava, ve které je omezena bílkovina z pšenice, ječmene a žita či ovsa, je dieta určená pro nemocné lidi, a není vůbec novým osvědčeným prostředkem k redukci tělesné hmotnosti,“ upozorňuje však nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Pokud se někdo rozhodne bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavuje se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. „To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, aby si někdo ‚naordinoval‘ bezlepkovou dietu samovolně,“ varuje doktor Suchánek.

Jenže lepek může být i tam, kde byste ho nehledali…

Kromě mouky (pšeničné, žitné, ovesné atd.) a výrobků z ní, jako jsou těstoviny, se jedná o:

  • salámy, párky, a dokonce třeba šunku!,
  • některé jogurty, sójové řezy,
  • omáčky včetně kečupu a hořčice,
  • léky, potravinové doplňky, vitamíny, minerály,
  • samozřejmě müsli nebo kukuřičné lupínky,
  • cukrovinky, např. zákusky, plněné sladkosti, lentilky, čokoláda Geisha, lipo,
  • starší zdroje uvádějí obsah lepku i v alkoholu vyrobeném z pšenice, žita, ječmene či ovsa (vodka, whisky, režná a pivo). Novější zdroje však tuto informaci vyvrací.

Když máte opravdu celiakii

Lepek je pro většinu populace neškodný. Zvětšuje se však počet nemocných celiakií, tedy nesnášenlivostí k lepku, která ničí tenké střevo a zmenšuje jeho absorpční plochu. „Výsledkem je poškozování sliznice a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány a tkáně v těle,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Jana Dajková. Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k záludnějším nemocem onkologického charakteru.

Mezi základní příznaky nemoci patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání. Kolem 35 % dospělých, a to zejména mužů, má navíc nadváhu.

Narušené vstřebávání vápníku vede k nedostatečné tvorbě pevných kostí u dětí, k odvápnění kostí u dospělých, k vyššímu riziku zlomenin, poruše zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových prvků se může projevit vypadáváním vlasů, únavou, depresí, snížením plodnosti či zvýšeným rizikem potratů.

Máme se bát glutenu?

V ČR trpí alergickou reakcí na lepek okolo 100 tisíc obyvatel. Diagnostikována byla ale přibližně jen u 40 tisíc. Odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jedině včasná diagnostika může pacientovi pomoci.

Prvním krokem je vyšetření krve na detekci specifických autoprotilátek. Dalším krokem je histopatologické vyšetření – biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice o velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. „Bez výsledku biopsie se diagnóza celiakie neobejde,“ vysvětluje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka BIOLAB Praha, která se diagnostikou celiakie zabývá.

Pro skutečně nemocné celiakií je tu desatero doktorky Dajkové:

  1. Vybírejte výrobky od certifikovaných výrobců bezlepkových potravin.
  2. Vařte z primárních a přirozeně bezlepkových surovin.
  3. Dávejte pozor na to, kde se přirozeně bezlepkové suroviny zpracovávají – ve smíšených provozech je možná jejich kontaminace lepkem.
  4. Čtěte složení potravin. Především dávejte pozor na dochucovadla, sladidla a jejich původ.
  5. Bezlepkové neznamená vždy zdravé (lepek dodává těstu vláčnost, pokud chybí, může být vláčnosti dosahováno nevhodnými aditivy).
  6. Motivujte děti a mládež: školní jídelny by měly nabízet bezlepková jídla.
  7. Neváhejte požádat pojišťovnu o příspěvek na léčbu celiakie, tedy na bezlepkovou stravu.
  8. Příbuzní 1. a 2. stupně osob s celiakií, pacienti s Downovým syndromem, únavovým syndromem, cukrovkou 1. typu, autoimunitním zánětem štítné žlázy, anémií z nedostatku železa a trávicími obtížemi chronického charakteru by měli být podrobeni diagnostikování celiakie.
  9. Pokud trpíte laktózovou intolerancí (trpíte průjmy a bolestmi břicha po konzumaci mléčných výrobků), dodržujte bezlaktózovou dietu.
  10. Vyvíjejte fyzickou aktivitu – zbavíte se stresu, uvolní se vám v mozku endorfiny, zlepší se metabolismus a celkově prospějete tělu trpícímu autoimunitní nemocí.

 

Zdroj: http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=803192

 


Další články

Jak začít s pravidelným pohybem: Průvodce pro každého

12/5

Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…

více

Oslavte čarodějnice a První máj zdravě a s úsměvem

30/4

Konec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…

více

Dopady protiepidemických opatření na děti a mládež

31/3

Úzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…

více

Pár tipů, jak v období chřipek podpořit imunitu dětí i…

26/3

Na podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…

více

Používáte aviváž jen na praní? To je velká škoda, můžete ji…

5/7

Aviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…

více

Odběr novinek

Chcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš e–mail.


Další články



Odkazy 

Zdroje 

Kontakt 

Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život

© Copyright 2013 pzaz.cz

Spravovat cookies


Nahoru