Je tu nová móda: Dodržujte bezlepkovou dietu, a budete zdraví a štíhlí. Je to pravda, nebo skutečně jen móda?
Pokud u nich jde o vyloučení moučných jídel ze stravy, pak to logiku má. Vědci totiž tvrdí, že tento druh potravin přispívá k obezitě víc než tuky, a když si odepřete přílohy, nutně musíte zhubnout. Jenže bezlepková dieta je pouze pro nemocné!
„Bezlepková dieta, tedy strava, ve které je omezena bílkovina z pšenice, ječmene a žita či ovsa, je dieta určená pro nemocné lidi, a není vůbec novým osvědčeným prostředkem k redukci tělesné hmotnosti,“ upozorňuje však nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.
Pokud se někdo rozhodne bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavuje se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. „To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, aby si někdo ‚naordinoval‘ bezlepkovou dietu samovolně,“ varuje doktor Suchánek.
Kromě mouky (pšeničné, žitné, ovesné atd.) a výrobků z ní, jako jsou těstoviny, se jedná o:
Lepek je pro většinu populace neškodný. Zvětšuje se však počet nemocných celiakií, tedy nesnášenlivostí k lepku, která ničí tenké střevo a zmenšuje jeho absorpční plochu. „Výsledkem je poškozování sliznice a vznik série autoimunitních pochodů, které poškozují další orgány a tkáně v těle,“ uvedla praktická lékařka MUDr. Jana Dajková. Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k záludnějším nemocem onkologického charakteru.
Mezi základní příznaky nemoci patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání. Kolem 35 % dospělých, a to zejména mužů, má navíc nadváhu.
Narušené vstřebávání vápníku vede k nedostatečné tvorbě pevných kostí u dětí, k odvápnění kostí u dospělých, k vyššímu riziku zlomenin, poruše zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů. Nedostatek stopových prvků se může projevit vypadáváním vlasů, únavou, depresí, snížením plodnosti či zvýšeným rizikem potratů.
V ČR trpí alergickou reakcí na lepek okolo 100 tisíc obyvatel. Diagnostikována byla ale přibližně jen u 40 tisíc. Odhalit celiakii je vzhledem k mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné, přitom jedině včasná diagnostika může pacientovi pomoci.
Prvním krokem je vyšetření krve na detekci specifických autoprotilátek. Dalším krokem je histopatologické vyšetření – biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice o velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. „Bez výsledku biopsie se diagnóza celiakie neobejde,“ vysvětluje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka BIOLAB Praha, která se diagnostikou celiakie zabývá.
Pro skutečně nemocné celiakií je tu desatero doktorky Dajkové:
Zdroj: http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=803192
Mnoho lidí si plánuje začít „od pondělí“. Nebo až bude víc času. Až skončí pracovní stres. Až se zlepší počasí. Jenže začít se hýbat neznamená čekat…
víceKonec dubna a začátek května jsou v Česku tradičně ve znamení oslav – 30. dubna pálíme čarodějnice a 1. května slavíme lásku pod rozkvetlou třešní.…
víceÚzkosti a deprese, nárůst závislostí na mobilu, PC a sociálních sítích. To jsou jen některá zjištění unikátního výzkumu o rizikovém chování žáků 2.…
víceNa podzim a na jaře není o virózy a chřipky nouze. Na vině jsou časté změny počasí, střídání teplot a návrat dětí do kolektivu. Imunita dostává…
víceAviváž nejen krásně voní. Také využíváte aviváž jen během praní? To je velká škoda, existuje totiž mnoho dalších způsobů, jak ji můžete ve vaší…
víceChcete-li odebírat naše novinky, vyplňte níže Váš email.
Občanské sdružení péče o vlastní zdraví a aktivní život
© Copyright 2013 pzaz.cz